Versenyszabályzat
Alacskai Pálinkafesztivál (verseny) – 2015
A verseny célja:
● a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
● a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
● a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
● a minőségi pálinkát főzető lakosok munkájának elismerése.
A verseny meghirdetésének köre:
Alacska és a környező települések bérfőzetői.
Nevezési határidő: 2015. április 24 (péntek) 18.00 óra.
Nevezési minta: fajtánként 0,5 liter.
Nevezési díj: mintánként (0,5 l) 500 Ft.
Nevezési minták átvétele: Kastélykerti Tagóvoda, 3779 Alacska, Kossuth u. 50/A
Nevezési feltételek: a versenyen a kiírásában szereplő bérfőzetők vehetnek részt a nevezési lap kitöltésével illetve, a nevezési díj befizetésével. A párlatok leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell a hivatalos bérfőzetési lap másolatát vagy a 2010-es és 2011-es és a 2012-es és 2013-mas, valamint 2014-es pálinkák esetében az otthon főzött pálinkával kapcsolatos nyilatkozatot. Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.
A verseny előkészítése: nyilvántartásba veszik, majd egy azonosítóval ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat és a nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek. A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!
Zsűri
Elnök: Baranyay Barnabás
Tagok: Varga Béla, Ujlaki Béla, Csépányi József, Vass Lajos, Vékony Tibor.
Bírálati kategóriák
1. Almatermésűek: alma, körte, vilmoskörte, birs
2. Csonthéjasok: cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szilva
3. Szőlő- és szőlő eredetű termékek: szőlő pálinka, szőlő törkölypálinka, seprőpárlat, borpárlat
4. Vadon és zártkertben termők: kökény, som, berkenyék, galagonya, csipkebogyó, bodza, áfonya, homoktövis, boróka, naspolya, szeder, málna, stb.
5. Vegyes pálinkák
Bírálólap
Az értékelés 20 pontos bírálat alapján történik, melyek az alábbiak szerint osztódnak fel:
- Illat tisztaság: max. 3 pont.
- Illat karakter: max. 5 pont
- Íz tisztaság: max. 3 pont.
- Íz karakter: max. 5 pont.
- Harmónia, tartósság: max.: 4 pont.
A bírálólapok zsűritagonként egy példányban kerülnek kitöltésre.
Az ünnepélyes eredményhirdetés: 2015. április 25. 15.00, helye: Alacskai Kultúrotthon, 3779 Alacska, Kossuth u. 50.