Versenyszabályzat

Alacskai Pálinkafesztivál (verseny) – 2015

 

 

A verseny célja:

●      a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,

●      a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,

●      a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,

●      a minőségi pálinkát főzető lakosok munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre:

Alacska és a környező települések bérfőzetői.

Nevezési határidő: 2015. április 24 (péntek) 18.00 óra.

Nevezési minta: fajtánként 0,5 liter.

Nevezési díj: mintánként (0,5 l) 500 Ft.

Nevezési minták átvétele: Kastélykerti Tagóvoda, 3779 Alacska, Kossuth u. 50/A

Nevezési feltételek: a versenyen a kiírásában szereplő bérfőzetők vehetnek részt a nevezési lap kitöltésével illetve, a nevezési díj befizetésével. A párlatok leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell a hivatalos bérfőzetési lap másolatát vagy a 2010-es és 2011-es és a 2012-es és 2013-mas, valamint 2014-es pálinkák esetében az otthon főzött pálinkával kapcsolatos nyilatkozatot. Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.

A verseny előkészítése: nyilvántartásba veszik, majd egy azonosítóval ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat és a nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek. A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!

Zsűri

Elnök: Baranyay Barnabás

Tagok: Varga Béla, Ujlaki Béla, Csépányi József, Vass Lajos, Vékony Tibor.

Bírálati kategóriák

1. Almatermésűek: alma, körte, vilmoskörte, birs

2. Csonthéjasok: cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szilva

3.  Szőlő- és szőlő eredetű termékek: szőlő pálinka, szőlő törkölypálinka, seprőpárlat, borpárlat

4. Vadon és zártkertben termők: kökény, som, berkenyék, galagonya, csipkebogyó, bodza, áfonya, homoktövis, boróka, naspolya, szeder, málna, stb.

5. Vegyes pálinkák

Bírálólap

Az értékelés 20 pontos bírálat alapján történik, melyek az alábbiak szerint osztódnak fel:

- Illat tisztaság: max. 3 pont.

- Illat karakter: max. 5 pont

- Íz tisztaság: max. 3 pont.

- Íz karakter: max. 5 pont.

- Harmónia, tartósság: max.: 4 pont.

A bírálólapok zsűritagonként egy példányban kerülnek kitöltésre.

Az ünnepélyes eredményhirdetés: 2015. április 25. 15.00, helye: Alacskai Kultúrotthon, 3779 Alacska, Kossuth u. 50.